Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.
  • Przejdź do menu głównego
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do wyszukiwarki
  • Przejdź do mapy strony
Kontrast:
  • Akontrast domyślny
  • Akontrast biały tekst na czarnym
  • Akontrast żółty tekst na czarnym
  • Akontrast czarny tekst na żółtym
Logo Urząd Statystyczny we Wrocławiu Urząd Statystyczny we Wrocławiu
  • Urzędy Statystyczne
    • US Białystok
    • US Bydgoszcz
    • US Gdańsk
    • US Katowice
    • US Kielce
    • US Kraków
    • US Lublin
    • US Łódź
    • US Olsztyn
    • US Opole
    • US Poznań
    • US Rzeszów
    • US Szczecin
    • US Warszawa
    • US Wrocław
    • US Zielona Góra
  • BIP
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa serwisu
  • profil GUS na Instagramie
  • Facebook
  • profil na X
  • English
    Wyszukiwanie zaawansowane
    Logo Urząd Statystyczny we Wrocławiu
    • Badania ankietowe
    • Dla mediów
    • Co, gdzie, jak załatwić?
    • Edukacja statystyczna
    • O stronie
    Menu

    Menu główne

    Menu
    • Dane o województwie
    • Opracowania bieżące
    • Publikacje i foldery
    • Statystyczne Vademecum Samorządowca
    • Bank Danych Lokalnych
    • Statystyka regionalna
    • Portal Geostatystyczny
    • STRATEG
    • REGON,
      TERYT,
      Klasyfikacje
    • Badania statystyczne
    • Urzędy statystyczne
    • GUS

    Ścieżka

    Strona główna Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewówPowierzchnia zasiewów
    Menu

    Powierzchnia zasiewów

    Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

    II. POWIERZCHNIA ZASIEWÓW

    Wyniki Powszechnego Spisu Rolnego wykazały istotne zmiany w powierzchni i  strukturze zasiewów poszczególnych grup upraw, jak również zmiany udziału poszczególnych roślin w ramach grup upraw.

    Ogólna powierzchnia zasiewów w 2002 r. wyniosła 707,2 tys. ha i była mniejsza o 63,2 tys. ha (o 8,2%) w porównaniu z 1996 r., (w kraju spadek ten wyniósł 12,5%).

    W strukturze zasiewów zboża ogółem (z kukurydzą na ziarno) stanowiły 78,6% ogólnej powierzchni zasiewów i zajmowały 556,0 tys. ha. W porównaniu do 1996 r. powierzchnia uprawy zbóż ogółem wzrosła o 11,0 tys. ha (o 2,0%). Na wzrost powierzchni uprawy zbóż ogółem wpływa systematyczne powiększanie areału uprawy kukurydzy na ziarno. Uprawa tego gatunku zwiększyła się o 69,3tys. ha (o 349,1%), a w porównaniu do 2001 r. o 28,5 tys. ha (o 46,9%).

     

    Tabl. II. 1. Powierzchnia zasiewów według grup ziemiopłodów i użytkowników w 2002 r.

    Wyszczególnienie

    Ogółem

    Zboża a

    Strączkowe jadalne

    Ziemniaki

    Przemysłowe

    Pastewneb

    Pozostałe

    W tysiącach hektarów

    O g ó ł e m.........................

    707,2

    556,0

    1,9

    35,7

    84,7

    16,8

    12,0

    Sektor prywatny...................

    686,4

    541,7

    1,9

    35,7

    80,6

    14,8

    11,8

    w tym:

     

     

     

     

     

     

     

    Gospodarstwa indywidualne...........

    579,8

    464,0

    1,3

    33,6

    60,7

    9,8

    10,6

    Spółdzielnie produkcji rolniczej......

    28,4

    22,7

    0,1

    0,0

    4,4

    1,1

    0,1

    Sektor publiczny...................

    20,7

    14,3

    0,1

    0,0

    4,1

    1,9

    0,3

    w tym gospodarstwa państwowe.

    20,0

    13,8

    0,1

    0,0

    4,0

    1,9

    0,3

    W procentach

    O g ó ł e m..........................

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    Sektor prywatny...................

    97,1

    97,4

    96,5

    99,9

    95,2

    88,4

    97,7

    w tym:

     

     

     

     

     

     

     

    Gospodarstwa indywidualne...........

    82,0

    83,4

    64,3

    93,9

    71,7

    58,4

    88,0

    Spółdzielnie produkcji rolniczej......

    4,0

    4,1

    4,2

    0,2

    5,2

    6,3

    0,8

    Sektor publiczny...................

    2,9

    2,6

    3,5

    0,1

    4,8

    11,6

    2,3

    w tym gospodarstwa państwowe.

    2,8

    2,5

    3,5

    0,1

    4,8

    11,1

    2,1

    W odsetkach

    O g ó ł e m..........................

    100,0

    78,6

    0,3

    5,1

    12,0

    2,4

    1,7

    Sektor prywatny...................

    100,0

    78,9

    0,3

    5,2

    11,7

    2,2

    1,7

    w tym:

     

     

     

     

     

     

     

    Gospodarstwa indywidualne...........

    100,0

    80,0

    0,2

    5,8

    10,5

    1,7

    1,8

    Spółdzielnie produkcji rolniczej......

    100,0

    79,9

    0,3

    0,2

    15,5

    3,7

    0,4

    Sektor publiczny...................

    100,0

    69,2

    0,3

    0,1

    19,7

    9,3

    1,4

    w tym gospodarstwa państwowe.

    100,0

    68,9

    0,3

    0,1

    20,1

    9,3

    1,3

    a Zboża podstawowe, owies z jęczmieniem i inne zbożowe mieszanki, kukurydza na ziarno, gryka, proso i inne zbożowe. b Łącznie z mieszankami zbożowo-strączkowymi.

    Uprawa roślin strączkowych jadalnych zwiększyła się o 0,4 tys. ha (o 26,3%) w porównaniu zarówno do 1996 r. jak i 2001 r.

    Zdecydowanie zmniejszyła się powierzchnia uprawy ziemniaków; w porównaniu do 1996 r. o 16,3 tys. ha (o 31,3%). W powierzchni zasiewów ogółem areał uprawy ziemniaków stanowił 5,1% i zmniejszył się o 1,6 pkt. Pod względem powierzchni uprawy ziemniaków woj. dolnośląskie w 2002 r. lokowało się na 10 miejscu w kraju.

    Rośliny zaliczane do grupy przemysłowych uprawiano na powierzchni 84,7 tys. ha stanowiącej 12,0% ogólnej powierzchni zasiewów. W porównaniu do zasiewów z 1996 r. było to mniej o 26,4%, a w porównaniu do zasiewów w 2001 r. powierzchnia uprawy była mniejsza o 7,1 tys. ha (o 7,7%). Pod względem udziału roślin przemysłowych w strukturze zasiewów woj. dolnośląskie zajmuje 3 miejsce po woj. opolskim (13,9%) i zachodniopomorskim (13,2%). W kraju rośliny przemysłowe zajmują 7,0% ogólnego areału zasiewów.

    W wyniku spadku chowu zwierząt gospodarskich zmniejszyła się istotnie powierzchnia uprawy roślin pastewnych i wyniosła 16,8 tys. ha. W porównaniu do 1996 r. była mniejsza o 15,9 tys. ha, tj. o 48,8 %, a w porównaniu do zasiewów z roku 2001 zmniejszyła się o 8,3 tys. ha (o 33,2%). Powierzchnia uprawy roślin pastewnych stanowiła 2,4% ogólnej powierzchni zasiewów ( ostatnia lokata w kraju).

    Powierzchnia zasiewów roślin zaliczanych do grupy pozostałe wyniosła 12,0 tys. ha, co stanowiło 1,7% ogólnej powierzchni zasiewów (12 miejsce w kraju). W porównaniu do wyników spisu rolnego z 1996 r. powierzchnia tej grupy roślin zmniejszyła się o 11,9 tys. ha (o 49,8%).

    Tabl. II. 2. Powierzchnia uprawy zbóż według użytkowników w 2002 r.

    Wyszczególnienie

    Ogółem

    Zboża podstawowe

    Mieszanki zbożowe razem

    Gryka, proso
    i inne zbożowe

    Kukurydza na ziarno

    razem

    pszenica

    żyto

    jęczmień

    owies

    pszenżyto

    W tysiącach hektarów

    O g ó ł e m.............

    556,0

    435,1

    285,8

    39,8

    68,6

    22,8

    18,1

    25,8

    5,9

    89,2

    Sektor prywatny.....

    541,7

    424,4

    276,5

    39,5

    67,6

    22,7

    18,0

    25,8

    5,8

    85,7

    w tym:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gospodarstwa indywidualne.....

    464,0

    368,1

    235,6

    35,8

    58,6

    21,4

    16,7

    25,6

    5,6

    64,8

    Spółdzielnie produkcji rolniczej..

    22,7

    18,2

    12,1

    1,2

    3,9

    0,5

    0,5

    0,1

    0,1

    4,2

    Sektor publiczny.....

    14,3

    10,7

    9,3

    0,3

    1,0

    0,1

    0,0

    0,0

    0,1

    3,6

    w tym gospodarstwa państwowe

    13,8

    10,4

    9,1

    0,2

    1,0

    0,0

    0,0

    0,0

    0,0

    3,4

    W procentach

    O g ó ł e m.............

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    Sektor prywatny....

    97,4

    97,5

    96,7

    99,3

    98,5

    99,6

    99,8

    100,0

    99,1

    96,0

    w tym:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gospodarstwa indywidualne.....

    83,4

    84,6

    82,4

    90,0

    85,3

    93,8

    92,4

    98,9

    95,2

    72,6

    Spółdzielnie produkcji rolniczej..

    4,1

    4,2

    4,2

    3,1

    5,6

    2,0

    3,0

    0,6

    2,1

    4,7

    Sektor publiczny.....

    2,6

    2,5

    3,3

    0,7

    1,5

    0,4

    0,2

    0,0

    0,9

    4,0

    w tym gospodarstwa państwowe

    2,5

    2,4

    3,2

    0,6

    1,4

    0,1

    0,2

    0,0

    0,8

    3,8

    W odsetkach

    O g ó ł e m............

    100,0

    78,3

    51,4

    7,1

    12,3

    4,1

    3,2

    4,6

    1,1

    16,0

    Sektor prywatny...

    100,0

    78,3

    51,1

    7,3

    12,5

    4,2

    3,3

    4,8

    1,1

    15,8

    w tym:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gospodarstwa indywidualne.....

    100,0

    79,3

    50,8

    7,7

    12,6

    4,6

    3,6

    5,5

    1,2

    14,0

    Spółdzielnie produkcji rolniczej..

    100,0

    80,4

    53,4

    5,5

    17,1

    2,1

    2,4

    0,6

    0,5

    18,4

    Sektor publiczny......

    100,0

    74,8

    64,8

    1,9

    7,1

    0,7

    0,3

    0,1

    0,4

    24,8

    w tym gospodarstwa państwowe

    100,0

    75,2

    65,9

    1,8

    7,1

    0,2

    0,3

    0,1

    0,3

    24,4

    Udział zbóż w strukturze zasiewów był największy i wyniósł 78,6%, co lokuje nasze województwo na 4 miejscu po woj. lubuskim z udziałem zbóż w strukturze zasiewów – 81,5%, podlaskim – 80,2% i warmińsko-mazurskim – 79,4% (w kraju udział zbóż wyniósł 77,1%).

    W strukturze uprawy zbóż w naszym województwie utrzymuje się pozytywna tendencja wzrostu udziału zbóż wyżej plonujących – pszenicy i kukurydzy na ziarno. Udział powierzchni uprawy pszenicy i kukurydzy na ziarno w ogólnej powierzchni uprawy zbóż jest w woj. dolnośląskim najwyższy i wynosi odpowiednio 51,4% i 16,0% (w kraju 29,1% i 3,8%).

    W porównaniu do 1996 r. udział zasiewów pszenicy w ogólnej powierzchni zasiewów wzrósł (o 3,3 pkt). Znacząco wzrósł także udział kukurydzy na ziarno (o 10,0 pkt), natomiast zmniejszył się udział powierzchni żyta (o 4,0 pkt), jęczmienia (o 1,3 pkt), pszenżyta (o 0,1 pkt) i mieszanek zbożowych ( o 0,1pkt).

    W 2002 r. powierzchnia uprawy zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi wyniosła 461,0 tys. ha i była mniejsza w porównaniu z 1996 r. o 56,5 tys. ha (o 10,9%), a w porównaniu do 2001 r. o 41,0 tys. ha (o 8,2%).

    W porównaniu do poprzedniego pełnego spisu rolnego zmniejszyła się powierzchnia uprawy wszystkich gatunków zbóż podstawowych:

    • powierzchnia uprawy pszenicy wyniosła 285,8 tys. ha i była mniejsza o 0,3 tys. ha (o 0,1%),
    • powierzchnia zasiewów żyta wyniosła 39,8 tys. ha i była mniejsza o 33,9 tys. ha (o 46,0%),
    • areał uprawy jęczmienia zmniejszył się o 16,4 tys. ha (o 19,3%),
    • powierzchnia zasiewów owsa wyniosła 22,8 tys. ha i pozostała na niezmienionym poziomie,
    • powierzchnia uprawy pszenżyta zmniejszyła się z 20,4 tys. ha w 1996 r. do 18,1 tys. ha, tj. o 2,4 tys. ha (o 11,6%),
    • powierzchnia uprawy mieszanek zbożowych wyniosła 25,8 tys. ha i była mniejsza o 3,6 tys. ha (o 12,1%).

    W grupie roślin przemysłowych największy udział miał rzepak i rzepik. W 2002 r. zasiewy rzepaku wyniosły 54,0 tys. ha i były mniejsze od zasiewów w 1996 r. o 11,4 tys. ha (tj. o 17,5%) i mniejsze o 9,7 tys. ha (o 15,3% od zasiewów w 2001 r.).

    Systematycznie zmniejsza się powierzchnia uprawy buraków cukrowych. W 2002 r. uprawa tego gatunku wyniosła 29,7 tys. ha i była mniejsza od zasiewów z 1996 r. o 18,1 tys. ha (o 37,9%).

    Tabl. II. 3. Powierzchnia zasiewów upraw przemysłowych, pastewnych i pozostałych według użytkowników w 2002 r.

    Wyszczególnienie

    Przemysłowe

    Pastewne

    Pozostałe

    razem

    buraki
    cukrowe

    rzepak
    i rzepik

    pozostałe
    przemy-słowe

    razem

    w tym

    razem

    w tym
    warzywa
    gruntowe

    okopowe

    strączkowe pastewne

    motylkowe pastewne

    W tysiącach hektarów

    O g ó ł e m......

    84,7

    29,7

    54,0

    0,9

    16,8

    0,9

    2,0

    4,9

    12,0

    7,0

    Sektor prywatny

    80,6

    29,0

    50,6

    0,9

    14,8

    0,9

    1,9

    4,3

    11,8

    6,9

    w tym:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gospodarstwa indywidualne.....

    60,7

    22,8

    37,0

    0,9

    9,8

    0,9

    1,8

    2,8

    10,6

    6,3

    Spółdzielnie produkcji rolniczej

    4,4

    0,9

    3,5

    -

    1,1

    -

    0,1

    0,3

    0,1

    0,0

    Sektor publiczny

    4,1

    0,7

    3,3

    -

    1,9

    0,0

    0,1

    0,6

    0,3

    0,0

    w tym gospodarstwa państwowe

    4,0

    0,7

    3,3

    -

    1,9

    0,0

    0,1

    0,6

    0,3

    0,0

    W procentach

    O g ó ł e m......

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    100,0

    Sektor prywatny

    95,2

    97,5

    93,8

    100,0

    88,4

    98,2

    96,3

    87,0

    97,7

    99,5

    w tym:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gospodarstwa indywidualne.....

    71,7

    76,6

    68,5

    98,2

    58,4

    92,9

    89,4

    56,9

    88,0

    90,4

    Spółdzielnie produkcji rolniczej..

    5,2

    2,9

    6,6

    -

    6,3

    -

    4,1

    6,2

    83,8

    0,1

    Sektor publiczny

    4,8

    2,5

    6,2

    -

    11,6

    1,9

    3,7

    13,0

    2,3

    0,5

    w tym gospodarstwa państwowe

    4,8

    2,4

    6,1

    -

    11,1

    1,7

    3,7

    12,4

    2,1

    0,4

    W odsetkach

    O g ó ł e m......

    100,0

    35,1

    63,7

    1,1

    100,0

    5,6

    11,9

    29,2

    100,0

    57,7

    Sektor prywatny

    100,0

    36,0

    62,8

    1,2

    100,0

    6,3

    12,9

    28,7

    100,0

    58,8

    w tym:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gospodarstwa indywidualne.....

    100,0

    37,6

    60,9

    1,5

    100,0

    9,0

    18,1

    28,4

    100,0

    59,3

    Spółdzielnie produkcji rolniczej..

    100,0

    19,8

    80,2

    -

    100,0

    -

    7,7

    28,5

    100,0

    4,9

    Sektor publiczny

    100,0

    18,0

    82,0

    -

    100,0

    0,9

    3,8

    32,9

    100,0

    11,4

    w tym gospodarstwa państwowe

    100,0

    17,6

    82,4

    -

    100,0

    0,9

    4,0

    32,7

    100,0

    9,9

    W grupie roślin pastewnych spadek powierzchni uprawy dotyczył wszystkich roślin z tej grupy. Powierzchnia zasiewów kukurydzy na zielonkę wyniosła 8,9 tys. ha i była mniejsza o 5,2 tys. ha (o 36,6%) od powierzchni uprawy z 1996 r.

    Powierzchnia uprawy okopowych pastewnych wyniosła 0,9 tys. ha i była mniejsza od powierzchni uprawy z 1996 r. o 1,2 tys. ha (o 55,5%).

    Powierzchnia uprawy strączkowych pastewnych wyniosła 2,0 tys. ha i była mniejsza od powierzchni zasiewów z 1996 r. o 4,7 tys. ha (o 70,2%).

    Powierzchnia uprawy motylkowych pastewnych wyniosła 4,9 tys. ha i była mniejsza w porównaniu do 1996 r. o 4,9 tys. ha (o 50,2%).

    Zmniejszyła się również w porównaniu do poprzedniego pełnego spisu rolnego z 1996 r. powierzchnia uprawy warzyw gruntowych i truskawek. Spadek ten wynosił odpowiednio – 8,2 tys. ha (o 54,1%) i 0,8 tys. ha (o 37,2%).

    Zmniejszenie ogólnej powierzchni pod zasiewami wynika przede wszystkim ze znacznie mniejszej liczby gospodarstw zajmujących się produkcją roślinną.

     W 2002 r. ogólna liczba gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą ziemiopłodów rolnych wyniosła 89910 tj. 63,6% ogólnej liczby gospodarstw rolnych, natomiast liczba gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą poszczególnych ziemiopłodów wynosiła:

    • pszenicy ozimej - 50632 gospodarstwa, tj. 35,8 % ogólnej liczby gospodarstw rolnych,
    • pszenicy jarej – 18241 (12,9%),
    • żyta – 16995 (12,0%),
    • jęczmienia ozimego – 10095 (7,1%),
    • jęczmienia jarego – 25630 (18,1%),
    • owsa – 16089 (11,4%),
    • pszenżyta ozimego – 11327 (8,0%),
    • pszenżyta jarego – 1971 (1,4%),
    • ziemniaków – 63883 (45,2%),
    • buraków cukrowych – 5023 (3,5%),
    • warzyw gruntowych – 25114 (17,8%),
    • truskawek – 5629 (4,0%).

    Liczba gospodarstw zajmujących się uprawą mieszanek zbożowych ozimych wyniosła 3095, tj. 2,2% ogólnej liczby gospodarstw rolnych, mieszanek zbożowych jarych – 18701 (13,2%), kukurydzy na zielonkę – 1506 (1,1%), kukurydzy na ziarno – 10551 (7,5%), rzepaku i rzepiku ozimego – 6223 (4,4%) oraz rzepaku i rzepiku jarego – 541, tj. 0,4% ogólnej liczby gospodarstw rolnych.

    Wyniki Powszechnego Spisu Rolnego z 2002 r. wskazują, że blisko połowa areału uprawy zbóż uprawiana była w gospodarstwach posiadających 50 ha i więcej użytków rolnych, a w gospodarstwach o powierzchni użytków rolnych 10 ha i więcej uprawiano ponad 70% ogólnego areału zbóż, w tym:

    • pszenica ozima uprawiana w gospodarstwach o powierzchni UR 50 ha i więcej stanowi 48,4% ogólnego areału uprawy tego gatunku w województwie, a w gospodarstwach o powierzchni UR 10 ha i więcej – stanowi 80,5% ogólnej powierzchni uprawy,
    • kukurydza na ziarno w gospodarstwach o powierzchni UR 50 ha i więcej stanowi 80,3% ogólnej powierzchni tej uprawy, a w gospodarstwach o powierzchni UR 10 ha i więcej 94,4%.

    Powierzchnia ziemniaków uprawianych w gospodarstwach rolnych posiadających 10-20 ha użytków rolnych stanowiła 21,4% ogólnego areału uprawy ziemniaków, natomiast w gospodarstwach posiadających powyżej 10 ha użytków rolnych uprawiano 52,6% całej powierzchni uprawy ziemniaków.

    Powierzchnia uprawy buraków cukrowych w gospodarstwach rolnych posiadających powyżej 50 ha użytków rolnych stanowiła 62,5% ogólnych zasiewów buraków cukrowych, a w gospodarstwach rolnych posiadających powyżej 10 ha użytków rolnych buraki uprawiane były na 94,1% ogólnego areału.

    Powierzchnia zasiewów rzepaku ozimego w gospodarstwach rolnych posiadających powyżej 50 ha użytków rolnych stanowiła 66,6% całego areału tej uprawy, a 91,9% powierzchni rzepaku ozimego uprawiano w gospodarstwach rolnych posiadających powyżej 10 ha użytków rolnych. W gospodarstwach rolnych posiadających powyżej 50 ha użytków rolnych uprawiano 78,5% areału zasiewów rzepaku jarego, natomiast w gospodarstwach rolnych posiadających powyżej 10 ha użytków rolnych uprawiano 95,2% powierzchni zasiewów rzepaku jarego.

    Powierzchnia uprawy warzyw gruntowych skoncentrowana jest w gospodarstwach mniejszych - w gospodarstwach posiadających powyżej 50 ha użytków rolnych stanowiła 20,0%, a w gospodarstwach rolnych posiadających od 0,01 do 20 ha użytków rolnych uprawiano 66,3% całego areału uprawy warzyw gruntowych.

    Powierzchnia uprawy truskawek w gospodarstwach rolnych posiadających 1,01-5 ha użytków rolnych zajmowała 30,2% całego areału uprawy truskawek, a w gospodarstwach posiadających 0,01 do 20 ha użytków rolnych powierzchnia uprawy truskawek stanowiła 75,7% całego ich areału.

    Z powyższej analizy wynika, że gospodarstwa duże nastawione są głównie na produkcję zbóż intensywnych, buraków i rzepaku, natomiast mniejsze gospodarstwa prowadzą bardziej zróżnicowaną produkcję roślinną, w tym produkcję upraw bardziej pracochłonnych (warzywa, truskawki).

    Odłogi i ugory

    W strukturze użytkowania gruntów należących do gospodarstw rolnych wzrosła powierzchnia odłogów i ugorów z 107,1 tys. ha w 1996 r. do 151,2 tys. ha w 2002 r.

    Powierzchnia odłogów i ugorów w gospodarstwach rolnych sektora prywatnego w 2002 r. wynosiła 109,3 tys. ha, z czego odłogi zajmowały prawie 84,5 tys. ha (wystąpiły w 39,1 tys. gospodarstw rolnych sektora prywatnego), a ugory – 24,8 tys. ha (wystąpiły w 14,0 tys. gospodarstw), natomiast powierzchnia odłogów i ugorów w gospodarstwach rolnych sektora publicznego wyniosła 41,9 tys. ha, z czego odłogi zajmowały 41,6 tys. ha, a ugory 0,3 tys. ha.

    Największy udział odłogów i ugorów zanotowano w gospodarstwach powyżej 2500 ha oraz w gospodarstwach do 15 ha, a w przekroju terytorialnym w powiatach: m. Wrocław, m. Jelenia Góra, m. Wałbrzych.




    • Informacje o Urzędzie
    • Specjalizacja Urzędu
    • Ośrodki
    • Współpraca w regionie
    • Współpraca zagraniczna US
    • Seminaria i konferencje
    • Patronaty honorowe Dyrektora US
    • Infografiki, opracowania okolicznościowe
    • Praktyki studenckie
    • Zamówienia publiczne US
    • Projekty unijne US
    • Likwidacja / Sprzedaż majątku
    • RODO
    • Newsletter
    Do góry

    Urząd Statystyczny
    we Wrocławiu

    ul. Oławska 31
    50-950 Wrocław

    E-mail:
    sekretariatuswro@stat.gov.pl

    e-PUAP

    e-Doręczenia:
    AE:PL-95796-54196-CGRSG-29

    Infolinia Statystyczna: 22 279 99 99
    (opłata zgodna z taryfą operatora)
    Konsultanci są dostępni w dni robocze:
    pon.- pt.: godz. 8.00 - 15.00

    Godziny pracy Urzędu:

    poniedziałek-piątek 7.15-15.15
     

    Informatorium:
    poniedziałek 7.15-18.00,
    wtorek-piątek 7.15-15.00

    REGON:
    poniedziałek 7.15-18.00,
    wtorek-piątek 7.15-15.00

    Informacje telefoniczne:

    Centrala: +48 71 3716 300
    Fax:+48 71 3716 360

    Informatorium (informacja o danych statystycznych): 
    + 48 71 3716 314, 71 3716 320,
            71 3716 362, 71 3716 455

    REGON (działalność gospodarcza):
    +48 71 3716 312,
     71 3716 306

    • Urzędy statystyczne
    • Deklaracja dostępności
    • Polityka prywatności
    • O serwisie

    ESS

    Copyright © 1995-2025 Urząd Statystyczny we Wrocławiu
    Zamknij
    PoprzedniNastępny