V. STRUKTURA ZASIEWÓW
Wyniki Powszechnego Spisu Rolnego przeprowadzonego w 2002 r. wykazały, że w ciągu ostatnich 6 lat, tj. od pełnego spisu rolnego przeprowadzonego w 1996 r. znacznie zmniejszyła się ogólna powierzchnia zasiewów i zmieniła się struktura zasiewów. W 2002 r. ogólna powierzchnia zasiewów wyniosła 707,2 tys. ha i w porównaniu do 1996 r. zmniejszyła się o 63,2 tys. ha, tj. o 8,2% (w kraju o 12,5%).
Tabl. V.1. Powierzchnia i struktura zasiewów według użytkowników w latach 1996 i 2002
Wyszczególnienie | 1996 | 2002 | ||||
ogółem | sektor prywatny | sektor publiczny | ||||
razem | w tym gospodarstwa indywidualne | |||||
W tysiącach ha | ||||||
Powierzchnia zasiewów ogółem...... |
770,4 |
707,2 |
686,4 |
579,8 |
20,7 |
|
zboża ogółema.............................. |
545,1 |
556,0 |
541,7 |
464,0 |
14,3 |
|
w tym zboża podstawowe |
517,4 |
461,0 |
450,2 |
393,6 |
10,7 |
|
strączkowe jadalne na ziarno......... |
1,5 |
1,9 |
1,9 |
1,3 |
0,0 |
|
ziemniaki............................................ |
52,0 |
35,7 |
35,7 |
33,6 |
0,0 |
|
przemysłowe...................................... |
115,1 |
84,7 |
80,6 |
60,7 |
4,1 |
|
pastewneb.......................................... |
32,7 |
16,8 |
14,8 |
9,8 |
1,9 |
|
pozostałe ........................................... |
24,0 |
12,0 |
11,8 |
10,6 |
0,3 |
|
W procentach ogółem |
||||||
Powierzchnia zasiewów ogółem...... |
100,0 |
100,0 |
100,0 |
100,0 |
100,0 |
|
zboża ogółema................................... |
70,8 |
78,6 |
78,9 |
80,0 |
69,2 |
|
w tym zboża podstawowe |
67,2 |
65,2 |
65,6 |
67,9 |
51,8 |
|
strączkowe jadalne na ziarno......... |
0,2 |
0,3 |
0,3 |
0,2 |
0,3 |
|
ziemniaki............................................ |
6,7 |
5,1 |
5,2 |
5,8 |
0,0 |
|
przemysłowe...................................... |
14,9 |
12,0 |
11,7 |
10,5 |
19,7 |
|
pastewneb.......................................... |
4,2 |
2,4 |
2,2 |
1,7 |
9,3 |
|
pozostałe ........................................... |
3,1 |
1,7 |
1,7 |
1,8 |
1,4 |
a Zboża ogółem łącznie z kukurydzą na ziarno. b Łącznie z mieszankami zbożowo-strączkowymi.
Struktura zasiewów w 2002 r. przedstawiała się następująco:
- zboża podstawowe z mieszankami zbożowymi oraz gryka, proso, inne zbożowe łącznie z kukurydzą na ziarno zajmowały powierzchnię 556,0 tys. ha, co stanowiło 78,6% ogólnej powierzchni zasiewów (w kraju 77,1%); pod względem udziału zbóż w ogólnej powierzchni zasiewów Dolny Śląsk zajmował 4 miejsce po woj. lubuskim, podlaskim, warmińsko-mazurskim,
- ziemniaki zajmowały 35,7 tys. ha, tj. 5,1% (w kraju 7,5%) – wśród województw 10 lokata,
- grupa roślin przemysłowych – 84,7 tys. ha, tj. 12,0% (w kraju 7,0%), co lokuje woj. dolnośląskie na 3 miejscu po woj. opolskim (13,9) i zachodniopomorskim (13,2%),
- rośliny pastewne łącznie z kukurydzą na zielonkę – 16,8 tys. ha, tj. 2,4% ogólnej powierzchni zasiewów (w kraju 5,2%) – ostatnia lokata wśród województw,
- pozostałe uprawy – 12,0 tys. ha, tj. 1,7% powierzchni zasiewów (w kraju 2,8%) – wśród województw 12 lokata.
W porównaniu do pełnego spisu rolnego z 1996 r. znacząco zmniejszyła się w województwie powierzchnia uprawy:
- ziemniaków – o 16,3 tys. ha, tj. o 31,3 %, przy spadku ich udziału w ogólnej powierzchni zasiewów o 1,6 pkt, ( w kraju powierzchnia zmniejszyła się o 40,1%, a udział w ogólnej powierzchni zasiewów o 3,4 pkt),
- roślin pastewnych (z kukurydzą na zielonkę) o 15,9 tys. ha, tj. o 48,8%, przy jednoczesnym zmniejszeniu o 1,8 pkt ich udziału w ogólnej powierzchni zasiewów, ( w kraju powierzchnia pastewnych zmniejszyła się o 44,7%, a w ogólnej powierzchni zasiewów o 3,0 pkt),
- upraw pozostałych – o 12,0 tys. ha, tj. o 50,0%, ze zmniejszeniem się ich udziału w ogólnej powierzchni zasiewów o 1,4 pkt (w kraju analogiczne wskaźniki przedstawiały się odpowiednio 27,2% i 0,6 pkt).
Wzrosła natomiast w województwie dolnośląskim powierzchnia uprawy zbóż (z kukurydzą na ziarno) o 10,9 tys. ha, tj. o 2,0%, a ich udział w ogólnej powierzchni zasiewów wzrósł o 7,8 pkt, (w kraju wystąpił spadek powierzchni uprawy zbóż o 4,9%, przy wzroście ich udziału w ogólnej powierzchni zasiewów o 6,2 pkt).
W ogólnej powierzchni zasiewów udział sektora prywatnego wyniósł 97,1%, natomiast udział sektora publicznego – 2,9%.
Wyniki Powszechnego Spisu Rolnego wykazały istotne zmiany w strukturze zasiewów poszczególnych grup upraw, jak również zmiany udziału poszczególnych roślin w ramach grup upraw.
Należy zauważyć, że w porównaniu z rokiem 1996:
- znacząco zmniejszył się areał uprawy żyta – o 33,9 tys. ha, tj. o 46,0% ( w kraju o 35,4%),
- powierzchnia uprawy kukurydzy wzrosła o 64,2 tys. ha, tj. o 289,0%,
- zmniejszyła się powierzchnia zasiewów pszenżyta o 2,4 tys. ha, tj. o11,6% (w kraju wzrosła o 35,5%),
- powierzchnia uprawy buraków cukrowych wynosząca 29,7 tys. ha w 2002 r. zmniejszyła się o 18,1 tys. ha, tj. o 37,9% (w kraju o 33,1%),
- powierzchnia zasiewów rzepaku i rzepiku w 2002 r. zmniejszyła się o 11,4 tys. ha,
tj. o 17,5% (w kraju wzrosła o 55,3%), - powierzchnia uprawy warzyw gruntowych zmniejszyła się o 8,2 tys. ha, tj. o 54,1% (w kraju o 27,6%),
- powierzchnia plantacji truskawek zmniejszyła się o 0,8 tys. ha, tj. o 37,2% (w kraju
o 29,2%).
Zmniejszenie ogólnej powierzchni pod zasiewami wynika przede wszystkim ze znacznie mniejszej liczby gospodarstw rolnych zajmujących się produkcją roślinną.
W 2002 r. ogólna liczba gospodarstw zajmujących się uprawą ziemiopłodów rolnych wynosiła 89,9 tys., tj. 63,6% ogólnej liczby gospodarstw rolnych (w kraju 68,4%).
Liczba gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą poszczególnych ziemiopłodów wynosiła:
- pszenicy ozimej – 50,6 tys. gospodarstw, tj. 35,8 % ogólnej liczby gospodarstw rolnych
(w kraju 29,0%), - pszenicy jarej – 18,2 tys. , tj. 12,9% (w kraju 13,2%),
- żyta – 17,0 tys., tj. 12,0 % (w kraju 27,0%),
- jęczmienia ozimego – 10,1 tys. , tj. 7,1% (w kraju 5,3%),
- jęczmienia jarego – 25,6 tys., tj. 18,1 % (w kraju 17,1%),
- owsa – 16,1 tys., tj. 11,4 % (w kraju 19,1%),
- pszenżyta ozimego – 11,3 tys., tj. 8,0% (w kraju 16,1%),
- pszenżyta jarego – 2,0 tys., tj. 1,4% (w kraju 4,2%),
- kukurydzy na zielonkę i ziarno łącznie – 12,1 tys., tj. 8,5% (w kraju 7,0%),
- ziemniaków – 63,9 tys., tj.45,2% (w kraju 53,0%),
- buraków cukrowych – 5,0 tys. tj. 3,6% (w kraju 3,5%),
- warzyw gruntowych –25,1 tys. tj. 17,8% (w kraju 21,0%),
- truskawek – 5,6 tys. tj. 4,0 % (w kraju 6,7%).
Liczba gospodarstw zajmujących się uprawą mieszanek zbożowych ozimych wyniosła 3,1 tys., tj. 2,2 % ogólnej liczby gospodarstw rolnych (w kraju 3,3%), mieszanek zbożowych jarych – 18,7 tys. (13,2%) w kraju 23,8%, kukurydzy na zielonkę – 1,5 tys. (1,1%) a w kraju 3,4%, kukurydzy na ziarno – 10,6 tys. (7,5%) w kraju 3,8%, rzepaku i rzepiku ozimego – 6,2 tys. (4,4%) a w kraju 1,4% oraz rzepaku i rzepiku jarego – 0,5 tys., tj. 0,4% (w kraju 0,1%) ogólnej liczby gospodarstw rolnych.